Massage informatie

Even nergens aan hoeven denken, heerlijk ontspannen, genieten en als herboren de rest van de dag door. Een massage nemen is een moment voor jezelf nemen, en aandacht aan jezelf geven. Een massage is de perfecte manier om al uw stress letterlijk van uw schouders af te laten vallen.
Tijdens de massage worden een aantal punten bereikt;

• ontspanning van de spieren
• kalmerende en rustgevende werking
• verbetering van de doorbloeding en stofwisseling
• in evenwicht brengen van lichaam en geest

Het geven van een massage kan vanuit twee geheel verschillende invalshoeken gebeuren:

Vanuit klachten/symptomen
Doel van een massage kan zijn gelegen in het bestrijden van klachten of symptomen, hetzij lichamelijke, hetzij geestelijk/emotionele.
• Behandelen van lichamelijke klachten/symptomen gebeurt hoofdzakelijk door vaklieden uit de gezondheidszorg zoals (sport)masseurs, chiropractors, osteopaten en fysiotherapeuten.
• Adresseren van geestelijke c.q. emotionele klachten/symptomen heet massagetherapie en wordt hoofdzakelijk uitgevoerd door professionele massagetherapeuten.

Vanuit wensen/behoeften
Er hoeft van klachten/symptomen geen sprake te zijn. Massage kan ook op andere aspecten van zijn/haar welzijn gericht zijn. Daarbij kan men bijvoorbeeld denken aan rust en ontspanning, of simpelweg aan een aangename tijdspassering. Uiteenlopende wensen of behoeften die bij de betrokkene leven, kunnen aanleiding zijn voor een massage.

Massage is de praktijk van het toepassen van gestructureerde of ongestructureerde druk, spanning, beweging, of trilling – manueel of met mechanische hulp – op de zachte weefsels van het lichaam, ter verhoging van enigerlei aspect van het welzijn van degene die gemasseerd wordt.
Dit kan met of zonder massageolie worden gedaan.

Ontspanningsmassage…

De ontspanningsmassage is vooral gericht op vastzittende spieren of gewrichten, die door draai en schudtechnieken weer een goede energiedoorstroming en doorbloeding krijgen.

Wel zou u er rekening mee moeten houden, dat als spieren of gewrichten vast zitten, en deze behandeld worden, het geen fijn gevoel geeft. Soms kan het zelfs na behandeling wat beurs of warm aanvoelen.

De massage is verder zacht en vriendelijk, er wordt indien nodig geen harde druk op de spieren en het lichaam uitgeoefend.

Vooraf of tijdens de massage kunt u aangeven welke lichaamspunten wat meer aandacht nodig hebben. Heeft u tijdens de massage liever een wat stevigere / zachtere aanpak, dan kan dat natuurlijk aangeven.

Tijdens de massage is het lichaam afgedekt met een handdoek en alleen het deel wat gemasseerd wordt is ontbloot.

Er wordt gebruik gemaakt van neutrale of aromatische oliën.

TIP: Na iedere massage een glas water of kop thee drinken helpt afvalstoffen sneller het lichaam te verlaten.

In sommige gevallen is het onverstandig om voluit te masseren (contra-indicaties).
Dat wil niet zeggen dat massage in die situaties volledig taboe is.
Afhankelijk van de aandoening zijn sommige massagehandelingen toch mogelijk, of zelfs heilzaam.
Zie de punten die hieronder zijn genoteerd.

Plaatselijke infecties (niet alleen van de huid maar ook van bijvoorbeeld gewrichten) – geen massage waar de infectie is omdat je die zou kunnen uitbreiden – wel de geneeskracht van je hand voorzichtig gebruiken door kleding of verband heen; lichaamsdelen die niet bij de ontsteking in de buurt zijn, kun je met lichte strijkingen masseren.

Besmettelijke huidaandoeningen (zoals herpes) – niet masseren.

Vormen van huiduitslag (zoals acne, eczeem, warmte-uitslag, steenpuisten) – geen massage over de uitslag – wel de geneeskracht van je hand voorzichtig gebruiken door kleding heen; aangrenzende delen die schoon zijn kun je masseren om afvalstoffen uit het weefsel af te voeren.

Zwellingen (en andere uitstulpingen) – geen massage op de gezwollen gebieden – wel de geneeskracht van je hand voorzichtig gebruiken; als de zwelling zich op enige afstand van het hart bevindt, kun je in het tussengelegen gebied naar het hart toe werken om afvalstoffen uit het weefsel af te voeren – als een arts een diagnose heeft gesteld die inhoudt dat massage is geïndiceerd, wordt deze behandeling gewoonlijk door een fysiotherapeut gedaan.

Bloeduitstortingen – geen massage op een bloeduitstorting – wel om de plek heen werken om het bloed te verspreiden, en ook in dit geval naar het hart toe werken.

Lichte cardiovasculaire aandoeningen (zoals spataderen) – geen massage op de spatader, en masseer er ook niet naartoe – wel de geneeskracht van je hand gebruiken, het been omhoog leggen en boven de spatader lichte strijkingen maken naar het hart toe; eventueel ook met lichte bewegingen aan weerszijden van de spatader omhoog masseren (dit kan de pijn verlichten).

Ernstige cardiovasculaire aandoeningen (zoals trombose en aderontsteking) – geen massage bij mensen met een dergelijke aandoening, die inhoudt dat er bloedstolsels zijn; massage zou die kunnen losmaken – wel de geneeskracht van je hand voorzichtig gebruiken.

Botbreuken – geen massage als een bot is gebroken of er vermoeden van botbreuk bestaat; roep medische hulp in – wel de geneeskracht van je hand voorzichtig gebruiken, en troostende aanrakingen op andere lichaamsdelen toepassen; in een later stadium kan een arts eventueel voorschrijven om te masseren zoals bij een verrekking/verstuiking.

Grote kneuzingen – zie Botbreuken.

Wonden en recente littekens – niet masseren.

Genezen littekens (dat wil zeggen: de hechtingen zijn minstens vier dagen verwijderd) – het wegtrekken van het litteken kan positief worden beïnvloed door dagelijks voorzichtig masseren met een helende crème of gel (bijvoorbeeld op basis van calendula); het is niet ongewoon om hier twee jaar mee door te gaan.

Griep of koorts – geen massage bij iemand met koorts – wel de geneeskracht van je hand gebruiken; de huid is bij koorts vaak heel gevoelig; strelen of vasthouden kan verlichting bieden.

Oververmoeidheid – geen massage, laat de persoon eerst uitrusten alvorens te masseren.

Zwangerschap – Prima te masseren, niet op de rug laten liggen ivm vernauwing vd aderen, alleen op de buik laten liggen mocht dit nog gaan en prettig aanvoelen, anderzijds masseren op een massagetafel in zijligging of op een stoel.

Astma – Prima te masseren, ontspanning helpt goed bij juiste ademhaling. Zodra de ademhaling niet correct/stabiel/gelijkmatig is, niet masseren.

Kanker, Verhoogde bloeddruk, Osteoporose, Diabetes, – nadere informatie ontbreekt momenteel.

Massage Soorten:

Hier vind u een lijst met massage soorten die gegeven worden:

• Full-Body Massage (nek tot voeten)
• Upper-Body Massage (nek, schouders, armen en rug)
• Lower-Body Massage (benen en voeten)

Overige Massages:

• Gezicht Massage
• Hand Massage
• Voet Massage
• Kinder/Tiener Massage
• Baby Massage
• Zwangerschaps Massage

Verdere uitleg kunt u vinden onder de massage soort zelf, onder het kopje “massages”.

Maak nu snel een afspraak!

Overige informatie

Geen enkele door mij gegeven massage is van erotische aard.

Waarmee kunnen wij u van dienst zijn?